Climat N°1, AOC Touraine Oisly 2012
Climat N°1 is a wine that comes from the domaine’s best parcels, classified as Touraine-Oisly, the new ‘cru’ of Touraine, created in 2011 to recognize the harmonious marriage of this unique terroir and the Sauvignon Blanc grape. The classic aromas of Sauvignon Blanc are enhanced by this exceptional terroir.
Climat N° 1 is made from super ripe grapes and has a long ageing on its fine lees. A combination of richness, finesse and elegance –don’t be afraid to leave it in the cellar. On the contrary!
Technical information :
Appellation : Touraine-Oisly
Colour : white wine
Grape varietiy : Sauvignon Blanc
Alcohol : 13,5%
Residual sugar : 3,3 g/l
Soil : sandy soil of Sologne
Age of vines : 10-40 years old
Planting density : 5900 vines/ha
Yield : 50hl/ha
Fermentation : low temperature
Ageing : until the 30th of April after the harvest
No of bottles produced : 2000
Serving advice :
Temperature: from 10 to 13°C
Drink from May 2013
Les vins du domaine sont régulièrement distingués à l’occasion des concours régionaux, nationaux et internationaux. Ces distinctions témoignent de la qualité et de la régularité du domaine.
Climat N°1 (AOC Touraine-Oisly)
2012 : médaille d’argent au Concours Mondial du Sauvignon, médaille d'argent au Concours Général Agricole de Paris & une étoile dans le Guide Hachette des Vins 2015
Les Sauterelles (AOC Touraine Blanc)
2013 : médaille de bronze au Concours des Vins de Loire (Tours) & citation dans le Guide Hachette des vins 2015
2012 : médaille d’or au Concours Général Agricole de Paris & au Concours des Ligers
2010 : médaille d’argent au Concours Mondial du Sauvignon
2009 : une étoile dans le Guide Hachette des vins 2010
Les Marcottes (AOC Touraine Rouge)
2013 : médaille d’or au Concours des Vins de Loire (Tours) & citation dans le Guide Hachette des Vins 2015
2012 : médaille d'or au Concours des Vins de Loire & deux étoiles dans le Guide Hachette des vins 2014
2011 : médaille d’or au Concours Général Agricole de Paris et médaille d’argent au Concours des Ligers
2009 : citation dans le Guide Hachette des vins 2010
Les Galipettes (AOC Touraine Rosé)
2013 : médaille de bronze au Concours des Ligers
2012 : médaille de bronze au Concours des Ligers
2009 : médaille d’argent au Concours des Ligers
2008 : médaille de bronze au Concours des Ligers
Chère Toi, Cher Vous,
Oh je sais ce que vous vous dites : un blog de vigneron de plus ! Que voulez-vous, après une journée passée dans les vignes, seul, à parler aux souches de vignes qui, en général, sont peu loquaces, un vigneron ça a envie de causer ! En tout cas, moi, j’ai envie de causer. C’est ça où je deviens infernal, intenable, caractériel, grognon, en un mot, un ours ! Et au fond de ma campagne, aussi belle soit-elle ma campagne, les occasions de causette ne sont pas si nombreuses ! J’ai donc décidé de tenir un blog ! Pour être honnête avec vous, je n’ai pas la moindre idée de ce que je vais bien pouvoir vous raconter. Ca dépendra de mon humeur de la semaine et des tours que me joue mon quotidien ! On pourra aussi décider ensemble. Si vous avez des questions ou des sujets qui vous chatouillent, n’hésitez pas à m’interpeller. Quoi ? Vous vous êtes peut-être toujours demandé comment on faisait pour laver l’intérieur d’une barrique? Ou comment une machine peut bien ramasser des raisins ? Pas avec ses petites mains en tout cas ! Ou encore comment on fait du vin rosé ? Ou c’est quoi le foutu complexe argilo-humique ? Ou quel est l’abruti qui a inventé la machine à vendanger qui a fait disparaître les jolies vendangeuses bretonnes qui déferlaient sur nos campagnes pendant les vendanges à l’époque de mon père ? Bref, plein de questions métaphysiques qui vous hantent sans que vous n’ayez jamais osé les poser à un vigneron. Ben voilà, maintenant, grâce à moi et mon blog, c’est possible ! Donc je compte sur vous. Au plaisir de vous lire… Lionel
Climat N°2, Vin de France blanc 2011
Climat N°2 is a white wine that is the result of strict parcel selection and a harmonious combination of three grape varieties: Sauvignon Blanc, known worldwide, Menu-Pineau and Meslier Saint François, a rare, unheard of grape variety that has practically disappeared from the vineyard map. This old local grape variety has seen its territory nibbled away by the rising star, the Sauvignon. When Lionel took over the domaine he considered pulling up the tiny parcel of Meslier Saint François squatting amongst its more famous neighbours. However after trials in the winery, the results were startling and Climat N°2 was born.
Technical information :
Appellation : Vin de France
Colour : white wine
Grape varieties : Meslier Saint François, Menu-Pineau and Sauvignon Blanc
Alcohol : 12,5%
Residual sugar : 1g/l
Soil : sandy soil of Sologne
Age of vines : 30-35 years old
Planting density : 5900 vines/ha
Yield : 45hl/ha
Fermentation : low temperature fermentation over a period of 3 weeks
Ageing : 28 months in tank and barrel
No of bottles produced : 1500
Serving advice :
Temperature: from 11 to 13°C
Drink from April 2014
Testing note of Henri Chapon,
UK Sommelier of the year, Finalist at the European Sommelier Competition.
Henri Chapon : “Don’t be put off by the appellation Vin de France. The reason is quite simple, the Meslier Saint François was simply forgotten by the AOC and vin de pays authorities in the region! Lionel decided not to pull up the few vines on his domaine and instead used them for his top of the range wine. And thankfully he did, for the result is surprising and delicious. At first glance the golden hue explains the maturity of the wine. The nose of this wine, rich and ripe is marked by hints of acacia honey, baked apples and pain d’épice. On the palate it’s clean, with a lovely aromatic complexity, a long finish, round and with very elegant honeyed notes, which really show the potential of Meslier Saint François. This wine needs to be tasted at least once in order to understand that providing yields are severely restricted, old grape varieties have the potential to produce great wines.”
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« Les Marcottes » AOC Touraine rouge, Gamay 2013
Les Marcottes is an ode to the temperamental Gamay, which without a firm handwould quickly run rings around us. However, it can also be wonderful if we keep it under control. In order to achieve this, grass is grown between the rows and the old Gamay vines of the domaine are harshly pruned. The grapes are harvested when they are very mature and only those in perfect condition are selected. Small 10kg containers are used to transport them back to the winery to avoid any crushing of the berries.These perfectly preserved bunches are then put into tank and undergo a carbonic maceration for two weeks. The result is a very concentrated, fruity and dense wine that requires ageing in tank for several months before it fully reveals itself.
Technical information:
Appellation: AOC Touraine
Color: red wine
Grape variety: Gamay
Alcohol: 12,5%
Soil: sandy soil of Sologne
Age of vines: 35 years old
Planting density: 5900 vines/ha
Yield: 25hl/ha
Fermentation: 10 day carbonic maceration
Ageing: 6 months in tank
No of bottles produced: 8400
Serving advice :
Temperature: from 14 to 17°C according to the occasion
Drink from May 2014 until 2016
Testing note of Henri Chapon,
UK Sommelier of the Year, Finaliste at the European Sommelier Competition
Henri Chapon :“Although Touraine Gamay is often seen as a frail and simple wine, it is very possible to produce rich and spicy wines if the fruit is picked when ripe and clean and the vinifications carried out carefully, giving the wine time to ‘make itself’ and express itself.
As often with the Gamay grape variety, the first thing that strikes you is the seductive fuschia colour. One also immediately notices the elegance of the nose which although remaining light, draws us in with its spicy pepper and liquorice notes on a base of red fruits. On the palate too, fresh red fruits delicately reveal themselves, so typical of this grape variety. We have here a classic example of Gamay that is structured and supple, yet has retained its fresh drinkable character. Drink it lightly chilled (but not too cold) with white meats, grilled foods and barbeques. Don't hesitate to let it breathe a little which allows all the red fruit aromas to come to the fore.”
« Les Galipettes » AOC Touraine rosé 2013
Les Galipettes is a rosé for springtime. Memories of collecting beautiful field mushrooms (Galipettes)amongst the spring flowers in the fields as a child are the inspiration for its name.The result of a directpressing of Gamay grapes, the bunches are fully mature when harvested giving a wine that is fresh and fruity but also has character and body. Les Galipettes is a speciality of the domaine, produced in very small quantities.
Technical information :
Appellation : AOC Touraine
Colour : rosé wine
Grape variety: gamay, côt,cabernet
Alcohol: 12%
Residual sugar: 3,4g/l
Soil: sandy soil of Sologne
Age of vines: 18-30 years old
Planting density: 5900 vines/ha
Yield: 25hl/ha
Fermentation: low temperature fermentation over a period of 2 weeks
Ageing: 3 months on its fine lees
No of bottles produced: 5000
Serving advice :
Température : from 11 to 13°C
Drink between February 2014 and 2015
Testing note from Henri Chapon,
UK Sommelier of the Year, Finaliste at the European Sommelier Competition
Henri Chapon : “And yes, it’s possible to make rosés, sparkling to the eye and with lovely sweet aromas elsewhere, not just in the South of France. In using really ripe Gamay grapes, Lionel has made here a fresh rosé, fruity and with intensity. This Tourainerosé has a beautiful colour coming from the maturity of the fruit. The nose is open and fruity, with aromas of jam and strawberry bonbons. The palate is supple, round and very aromatic. Notes of boiled sweets, ripe peaches and a touch of cinnamon. The finish is supple with an agreeable touch of softness, a very pleasant rosé. Its maturity and flexibility make it an ideal wine for summer aperitifs but also to accompany charcuterie and even to drink throughout a meal. Serve it between 11 and 13°C”
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« Les Sauterelles » 2013
Les Sauterelles is the classic wine of the domaine. This Touraine white is 100% Sauvignon Blanc and is a blend of a number of different parcels from the property. Each parcel is treated in a slightly different manner to obtain grapes with different characteristics in order to provide the greatest aromatic complexity possible. It’s a lovely example of a Touraine Sauvignon.
Technical information :
Appellation : AOC Touraine
Coulour : white wine
Grape variety : sauvignon blanc
Alcohol : 12,5%
Residual sugar : 3,2 g/Sandy soil of Sologne
Age of viness : 5-25 years old
Planting density : 5900 vines / ha
yield : 50 hl / ha.
Fermentation : Low temperature fermentation over a period of 3 weeks
Ageing : 4 months on its fine lees
No of bottles produced : 27000
Serving advice :
Temperature: from 10 to 12°C
Drink from February 2014 until 2015
Testing note from Henry Chapon,
UK Sommelier of the Year, Finaliste at the European Sommelier Competition
Henri Chapon : « This wine is a beautiful example of what the terroir around the plateau of Oisly can produce. An aromatic Sauvignon, classy with great length on the palate. It’s not surprising therefore to learn that the brand new appellation AOC Touraine Oisly includes the village in which Lionel produces his wines. The wine is dry, round and supple, with a beautiful refreshing acidity. It gives off notes of ripe fruits, peaches and pink grapefruit… On the palate, it gives immediate pleasure and has lovely weight. Drink as an aperitif, with charcuterie, but also with smoked fish and goat’s cheese of course! Serve between 10 and 12°C to allow all the aromas to reveal themselves.”
Le vignoble s’étend aujourd’hui sur un peu plus de 15 hectares répartis sur quatre communes, Choussy, Oisly, Contres et Sassay et sur 8 lieux-dit : La Fosse Marnière, Vieilles Vignes, La Taille du Mortier, Grands Chemins, Les Noues, Chantecaille, La Mardelle, Les Corbillières et Marchigny.
Le Sauvignon Blanc couvre les trois quarts du vignoble. L’âge des vignes s’étale de quelques années à plus d'une cinquataine.
Le domaine compte 3,50 hectares de Gamay, sur les lieux-dits de « Chantecaille » de « La Mardelle », de la "Fosse Marnière" et de « Marchigny ». C’est avec ce cépage noir à jus blanc que sont élaborés les vins rouges et rosés. Les vignes de Gamay ont entre 18 et 70 ans et sont enherbées afin de limiter la fougue naturelle de ce cépage. Le Côt (42 ares) et le Cabernet (57 ares) sont arrivés sur le domaine en 2013.
Le domaine présente aussi la particularité d’avoir un peu de Menu-Pineau (28 ares), de Chardonnay (25 ares), de Chenin (25 ares) et de Meslier Saint François (30 ares). Menu-Pineau et Meslier Saint François sont deux vieux cépages de la région, encore présents ici ou là pour le premier, mais ayant quasiment disparu pour le second. Lionel Gosseaume est un des tous derniers producteurs à cultiver ce cépage rare.
Les vignes sont conduites en veillant au milieu naturel et surtout avec un objectif : obtenir des raisins de grande qualité. Car sans raisins de qualité, pas de grand vin !
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Le domaine est situé dans l’aire d’appellation Touraine, dans le département du Loir-et-Cher. Aux confins de la Sologne et de la Touraine, cette petite région est appelée la Sologne Viticole. On y trouve les appellations d’origine contrôlée Touraine, Cheverny, Cour-Cheverny et la dernière née : Touraine-Oisly.
Ce vaste plateau compris entre le fleuve Loire et son affluent le Cher, est une succession de larges ondulations, limitées par de petits coteaux en pente douce. Les sols vont des sables caillouteux, aux cailloux avec argile en passant par les sables calcaires. Les sols du domaine, majoritairement argilo-sableux sont peu sensibles aux stress hydriques estivaux. Le climat est mêlé d’influences océaniques et continentales. Des conditions idéales pour la production de Sauvignons Blancs très aromatiques.
L’appellation d’origine contrôlée Touraine, née en 1939, s’étend essentiellement sur les départements du Loir-et-Cher et de l’Indre-et-Loire. Le vin blanc, fait à partir du sauvignon, est la production principale de cette appellation. Mais la Touraine compte aussi des rosés très friands ; des rouges fruités issus du cépage Gamay et des rouges plus structurés issus du Côt et du Cabernet Franc ; des vins effervescents élaborés selon la méthode traditionnelle appelés Fines Bulles de Touraine.
L’appellation d’origine contrôlée Touraine-Oisly est née en 2011 et est exclusivement dédiée au vin blanc, élaboré avec le Sauvignon Blanc. Cette nouvelle appellation vient reconnaître la qualité exceptionnelle de ce terroir pour la production de Sauvignon Blanc.
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France
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AU FIL DU VIN |
AUBERGE DES BLES AU BOIS
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LA FERME DU PORTEAU
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FRANCOISE GOUEZ |
DE VIGNES EN VERRE
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L’AMI DU VIGNERON
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LA CAVE DE LONGCHAMP |
LE TASTING ROOM |
CHEZ PAUL
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CASH 20 |
BRASSERIE LES ARTS
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VIN SUR VIN |
Etranger
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LEA & SANDEMAN
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THE MARCHETTI Co. 3091 Mayfield Road # 310 |
NORTHSIDE WINE & SPIRITS |
WIJNCULTUUR Uranuslaan 10 Postbus 183 |
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